Sıkça Sorulanlar
** Bal yerken tahta kaşık mı kullanmalı...
Bal yerken metal kaşık balın kimyasını etkileyebiliyor. Baldaki moleküllerin yok olmasına veya farklı bir tepkimeye girmesine sebep oluyor. Bu sebeple kolay temizlenebilen kolay kolay bakteri barındırmayan şimşir gibi ağaç türlerinden ahşap kap ve kaşık kullanılmasını öneriyoruz. Ayrıca şimşir ağacı işlenirken kimyasal bir işleme girmeyip Anadolu'nun kaşık ustaları tarafından elde oyularak yapılmakta olduğundan daha sağlıklıdır
** Arı sütünün kullanımı...
Arı sütü kesinlikle güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır, ve buzdolabında buzluk kısmında muhafaza edilmelidir. Balla karıştırılıp kullanılıyorsa, oda sıcaklığında kendini muhafaza edebilir. Bal ile karışımını bilen birinin yapması daha uygundur,
** Balın donması (kristalleşmesi)...
Gerekli şartlar sağlandığında balın içindeki glikozun, tanecikler haline gelmesinden dolayı bal kristalleşir, halk arasında "donar". Uzun süre raflarda kalıp, kristalleşmeyen ballar katkılı baldır. Balın kristalleşmesi çiçeğe bağlı polen yapısı, baldaki doğal şeker yapıları, saklama koşullarındaki ortam sıcaklığına bağlı olarak hızlı veya yavaş gerçekleşir. Bazı ballar örneğin ayçiçeği balı, pamuk çiçeği balı hızlı donar. Salgı balları (çam, meşe, kayın ve ladin ağaçları üzerinde yaşayan böceklerin salgılarının arılar tarafından toplanmasıyla oluşan bala salgı balı denir.) yapısı gereği kristalleşmezler. Salgı ballarında polen yoktur.
İçinde şeker şurupları takviye edilmiş (hileli ballar) donmaz, ayrıca çok aşırı ısıtılmış olan bal donmaz. (besin değeri kaybı oluşur.) Eğer balınız kristalleşir yani halk tabiriyle donarsa, balın bulunduğu kabı sıcak su içine yerleştirerek ( yaklaşık 45 derecede ) bir miktar bekletilmesi halinde tekrar sıvı haline döner, çözülür. Balın kaynamaması yada yanmamasına ve uzun müddet ısıya maruz kalmamasına özen gösterilmelidir, Aksi halde içindeki çok faydalı olan enzimler ve amino asitler değerini kaybedebilir.
** Balın muhafazası...
Balın en büyük düşmanı su ve nemdir. Arının peteğe ilk bıraktığı balda %80 nem vardır. Arı bunu ağzına alarak, kanat çırparak 2-3 gün içinde %17 ile %20 arası (balın özelliğine göre değişir) neme düşürür.Bal havadan nem alabilen bir özelliğe sahiptir. Açık tutulacak bir bal çevre kokuları alacak ve tadı bozulacaktır. Bununla beraber açık kalmış bal besin değerlerini yitirecektir. Arının baldaki bu özelliği bilmesindendir ki bal ile doldurdukları peteğin ağzını kapatırlar. Balın içinde az miktarda su mevcut olmasına rağmen, dışarıdan suyla teması halinde balda ekşime ve bozulma görülür. Balın aşırı ısıtılması balın besin değerinin yitirilmesine sebep olur. Depolama, sıcaklığı 11°C'in altına düştüğünde, fermantasyona neden olan mayaların etkinliği de durmaktadır. Balda istenmeyen özelliklerin oluşumunu önlemek için, soğuk yerlerde (buzdolabında) depolanması da uygun değildir. Metal olmayan kapları ya da kâseleri tercih ediniz. Balı metal kaşıklar ile tüketmeyiniz. Bunun yerine tahta kaşıkları tercih ediniz. Bal için en uygun ambalaj kabı, kapaklı cam kavanozlardır. Zira bal, asit yapıya sahip olduğu için, plastik malzemelerle reaksiyona gireceğinden, balın kalitesinin düşmesine neden olacaktır. Ayrıca ambalajlanmış ballar, oda sıcaklığında tutulmalıdır. Oda sıcaklığında tutulan ballarda, diyastaz veinvertaz enzimleri de azalmaktadır. Balın, şeker ve enzim içeriğinin azalmasını önlemek için, depolama yerinin sıcaklığının düşürülmesi gerekir. Direk güneş ışığından korunması gerekir. Aşırı sıcak yerlerde tutulmaması gerekir. Bal saklama koşulları müsait olduğunda doğada bozulmayan tek gıdadır.
** Balın ağırlığı...
Balın özgül ağırlığı, içerisindeki su miktarı ve sıcaklığa bağlı olup, 20 °C ölçüldüğü zaman; 1,41-1,45 gr/cm3 arasında değişmektedir. Yani ortalama olarak; 1,4225 gr/cm3 tür.
** Balı kimler yemeli, kimler yememeli...
1 yaşından küçük çocuklara bal kesinlikle yedirilmemelidir. Anne sütüyle beslenen 1 yaşından küçük çocuklarda bağışıklık sistemi tam kazanılmadığından zehirlenme etkisi yapabilmektedir.