Bu yüzden bal güçlü antiseptik, antibakteriyel özelliği vardır. Bu özelliği sayesinde birçok hastalığı iyileştirir veya hastalıklardan korur.
Bal bakteri barındırmadığı için doğal antibiyotik özelliği taşır, çok güçlü bir antioksidandır. Bu özelliğinden dolayı serbest radikallerle etkili mücadele eder. Mikropların kırılmasını sağlar. Balın yaraları çabuk iyileştirmesini sağladığı bilinmektedir. Öksürüğe, uykusuzluğa, astım ve bronşit hastalıklarına iyi gelir. Vücut içerisinde ve deride meydana gelen enfeksiyonları kolaylıkla ortadan kaldırabilir.
Kahvaltı menülerinin vazgeçilmezleri arasından bulunan bal, öksürük, kabızlık ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde doğal ilaç olarak kullanılabiliyor. İçerisindeki vitamin, mineral ve aminoasitler ile çocukların gelişiminde faydalı olan bal, kanseri önleyerek vücuttaki zararları mikropları kırıyor. Arıların çiçeklerden, meyve tomurcuklarından, yuttukları nektarın, invertaz enzimi sayesinde değişime uğramasıyla oluşan bal, mide bağırsak gazlarını izole ediyor. Özellikle kış aylarında meydana gelen yüz felcini de önleyen bal, böbrek hastalarının tedavisinde de kullanılıyor. Gargara yapıldığı zaman diş etlerini de kuvvetlendiren bal, vücuttaki halsizliği atıyor.
Bal Enerji Verir: Bal çok kısa bir sürede ve etkili bir şekilde enerji düzeyini arttırabilir. Bunun için vücudun ihtiyaç duyduğu doğal şeker, kalori ve enerjiyi bol miktarda içermektedir. Yorgunlukla savaşır. Şekerli tadından dolayı kilo yapmasından endişe etmeden günde bir çorba kaşığı bal tüketmenizde fayda var.
Bal Kas Yorgunluklarını Giderir: Atletler genelde performanslarını belirli bir düzeyde tutmak için balın faydalarından yararlanırlar. Bal, kas yorgunluklarını etkileyici bir şekilde giderebilir. Mükemmel kombinasyonu sayesinde sporcuların dayanıklılığını arttırır ve sürekli enerji sağlar.
Bal Kan Şekerini Düzenler: Bal, tatlı bir besin kaynağıdır ama diyabet hastalarını ciddi anlamda etkilemez. Balın içerdiği fruktoz ve glikoz kombinasyonu nedeniyle kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. İleri derecede diyabet hastası olmayanların günlük bir şeker kaşığı bal tüketmelerinin faydalı olduğunu söyleyebiliriz.
Bal Öksürüğe Faydalıdır: Birçok araştırma farklı nedenlerden kaynaklanan öksürüğe balın çok iyi geldiğini ortaya koymuştur. Bunun yanında boğaz enfeksiyonlarını giderir ve öksürüğün şiddetini azaltır. Öksürük sorunu ile daha etkili mücadele etmek için bala birkaç çay kaşığı limon ekleyebilirsiniz.
Bal Yaraları ve Kesikleri İyileştirir: Doğal bal; antiseptik, antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu özellikler yaraların temizlenmesine ve kesiklerin daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Bunun dışında bal yaraların ve kesiklerin neden olduğu ağrıları giderebilir veya hafifletir.
Bunun için yara ve kesiğin üzerine bir tabaka halinde balı uygulayın ve üzerini bandajla sarın. 24 saatte bir değiştirin. Bu uygulama yaralarda mikropların kırılmasına yardımcı olacak ve yaraları daha hızlı iyileştirecektir.
Bal Yanıkların Hızlı İyileşmesini Sağlar: Küçük ölçekli yanıkların hızla iyileşmesine yardımcı olabilir. Balın antibakteriyel ve antifungal özellikleri bakteri çoğalmasını önler ve antimikrobiyal özellikleri enfeksiyonu engeller. Eğer yanık küçükse o bölgeye bal uygulayabilirsiniz. Bazen yanma hissi verebilir ama daha sonra ağrı kesilir ve rahatlama sağlar.
Bal Uykusuzluğu Giderir: Uyku sorunu olanlar için bal mükemmel bir çözüm olabilir. Bunun için yatmadan önce bir yemek kaşığı yemek faydalı olabilir. Alternatif olarak bir bardak süte bal karıştırılarak içilebilir.
Bal Kilo Vermeye Yardımcı Olur: Bal mineral, vitamin ve amino asitler içerir. Tüm bu maddeler kiloyu korumaya yardımcı olur ve obeziteyi önler. Sabah aç karına bir bardak suya bir şeker kaşığı bal ve limon karıştırın. Bu uygulama hem kilo vermenize yardımcı olacaktır hem de metabolizmanın daha hızlı ve enerjik bir şekilde güne başlamasına yardımcı olacaktır. Bunun yanında bu uygulama ayrıca karaciğeri toksitlerden temizler.
Bal Sindirim Sistemi Sağlığı İçin Faydalıdır: Bal, tüm sindirim sistemi için etkili bir antimikrobiyal ajandır. Balın içinde bulunan enzim (glikoz oksidaz), gastrit tedavisinde hidrojen peroksit bir miktarda olsa üretebilmektedir.
Bal Saç Sağlığını Korur: Yıpranmış, kuru görünümlü saçlar için bal harika bir çözüm olabilir. Ayrıca kafa derisinde meydana gelen kaşıntı ve pullanmalardan, kış aylarındaki deri dökülmelerinden kurtarabilir.
Göz Sağlığı İçin Bal: Bunu belki de ilk defa duyuyorsunuz. Eski Mısırlılar ve Hintliler, balı göz sağlığı içinde kullanmışlar. Günlük olarak uygulanması durumunda göz sağlığını korur ve görme yeteneğini geliştirir. Göz enfeksiyonları, kızarıklık ve kaşıntıyı giderir. Ayrıca kuru göz sendromu olarak adlandırılan hastalığa iyi gelebilir.
Bal ile göz bakımını şu şekilde yapabilirsiniz:
Malzemeler
1 tatlı kaşığı bal
1 tatlı kaşığı ılık su
Yapılışı :
Ilık suda balı eritin
Losyon ya da göz banyosu gibi, soğuduğu zaman uygulayın.
Bu göz enfeksiyon hastalıkları için harika bir yöntemdir.
Balın Cilde Faydaları: Antimikrobiyal ve antifungal özelliklerinden dolayı bal, sağlıklı ve ışıldayan bir cilt için çok önemli bir maddedir. Ciltte meydana gelen lekeli bölgelere yatmadan önce uygulayın. Bu uygulama cildi lekelerden temizleyecektir.
Bu uygulamayı bir hafta boyunca devam ettirin. Sabah kalktığınızda yüzünüzü ılık su ile yıkayarak temizleyin. Bir hafta sonra daha sağlıklı ve parlak cilt sahibi olacaksınız. Bal ayrıca egzama, mantar ve sedef hastalıklarının tedavisi için kullanılabilir. Balda cilt inflamasyonunu azaltmak ve kuruluğu gidermek için de kullanılabilir.
Balın etkili bir antioksidan ve antimikrobiyal özelliğinin olması kozmetik ürünlerde ve yüz maskelerinde çok yaygın olarak kullanılmasına neden olmaktadır. İçerdiği maddeler sayesinde cildi zararlı güneş ışınlarından korur, sürekli nemli kalmasını sağlar.
Balın cilt sağlığına maksimum derecede yararı için farklı yüz maskeleri hazırlanmaktadır. Bu yüz maskelerinden bazılarının kullanımı ve hazırlanışı şöyledir:
Ballı Yüz Maskesi Tarifi-1
Gerekli Malzemeler:
-1 tatlı kaşığı bal (tercihen doğal bal)
-1 tatlı kaşığı zeytinyağı
-Bir yumurta sarısı
Yapılışı ve Uygulaması:
Yukarıda belirttiğimiz bal, zeytin yağı ve yumurta sarısını iyice karıştırın ve yüze uygulayın.
15-20 dakika bırakın ve sonra ılık su ile yıkayın.
Bu maske yüz ciltlerini besler, ölü hücre ve yağlardan temizler.
Ballı Yüz Maskesi Tarifi-2
Gerekli Malzemeler:
-1 tatlı kaşığı bal
-1 çay kaşığı kil
-1 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı ve Uygulaması:
Koyu bir macun elde etmek için iyice karıştırın. Cilde uygulayın ve 15 dakika bekletin.Ilık su ile yıkayın. Özellikle yağlı ciltler için faydalıdır. Cildde rahatlama sağlar.
Yüz Eksfolyantı Maskesi Tarifi-3
Ciltte ölü hücrelerin temizlenmesi için bu maske kullanılmaktadır. Bu maske aynı zamanda siyah nokta sorunlarını da giderebilir. Eksfolyan aynı zamanda çok yağlı ciltler içinde iyi gelir. Haftada en az bir kere yapılmalıdır.
Gerekli Malzemeler:
-Bal
-Limon
-Şeker
Yapılışı ve Uygulaması:
Yukarıda belirtilen maddeleri iyice karıştırın ve nazikçe cilde uygulayın. Yaklaşık 15-20 dakika bekledikten sonra ılık suyla yüzünüzü yıkayın.
Bal ve limon suyu cildi parlatır, temizler. Ayrıca şeker de mükemmel bir ‘exfoliator’ olarak çalışır ve cilt temizliğine yardımcı olur.
Not: Burada anlatılan maskeler akne ile mücadele için de faydalı olabilir.

Balın Sağlığa Faydaları
Bal, arılar tarafından üretilen tatlı bir besindir. İlkbahardan itibaren başlayarak yaz sonuna kadar olan dönemde arılar yüzlerce çiçekten polenleri toplayarak üretirler. Balın kaç çeşidi olduğu bilinmemektedir. Arıların ve bölgenin yapısına göre bal şekil almaktadır.
Bal; glikoz, fruktoz, demir, kalsiyum, fosfat, sodyum, klorür, potasyum, magnezyum gibi minerallerden oluşmaktadır. Ayrıca B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır.